von               
         
Romanov         

Törpenyúl
Hobbitenyészet

Sast csak sasok nemzenek
MENÜ
Tartás:

 

A nyuszinkat tarthatjuk lakásban, vagy kinnt a kertünkben, ettől függően kell megválasztanunk a ketrecünket! Alapvetően egy 100X50-es ketrec elegendő lakhelynek. Ennél kisebbet nem ajánlok, de természetesen nagyobb lehet! Vagy vannak például emeletes ketrecváltozatok melyek már nagyobb életteret biztosítanak kedvencünknek, és ráadásul a lakásban sem foglalnak el több helyet. Ezen kívül a ketrecbe még feltétlenül be kell szerezni: etetőtálat, szénarácsot, itatót, nyuszi Wc-t esetleg egy fa házikót. Illetve a nyuszitartáshoz még célszerű vásárolni egy szállítót, amiben a tenyésztőtől haza tudjuk vinni a nyuszinkat, illetve ha állatorvoshoz megyünk akkor is abban tudjuk utaztatni!

 

Beltéri ketrecek

 

       

Tartozékok

 

Ital fogyasztás: Sima csap vizet, lehetőleg folyamatosan legyen előtte, golyós itató a legalkalmasabb erre -ha javasolhatom Biba vagy Bunny márkájút, ezek nem csöpögnek annyira. Vannak nyuszik akik túlzásba viszik az ivást -ebben is hasonlítanak az emberre!!!. Egy felnőtt -természetesen törpe- nyúlnak kb. 250ml a maximum adagja, ennél többre csak a szoptatós anyáknak lehet szükségük! Legalább két naponta cseréljük a vizét, ha nem issza meg!

 

                     Golyós itató                                          Szelepes itató

         

A nyuszik nagyon okos állatok, szinte bármire megtaníthatók. A szobatisztaságra is szoktathatók. Ehhez csupán 1 nyuszi Wc-t kell beszereznünk, és a ketrec valamelyik sarkában elhelyeznünk úgy, hogy előtte megtöltjük faforgáccsal vagy fapellettel. Ne aggódjunk, ha elsőre a nyuszi nem oda végzi a dolgát. Helyezzük át a ketrecet abba a sarokba, amit ő kijelölt Wc gyanánt. Első napokban gyűjtögessük a bogyókat a Wc-be, ezzel segítve a tanulási folyamatot. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor akár pár nap alatt elérhetjük a szobatisztaságot.

A nyuszik nagyon tiszta állatok. Naponta többször mosdanak, ezért semmilyen szaggal nem jár a tartásuk. Sokan félnek tőle, hogy majd büdös lesz a házban, stb...Ez csak a gazdin múlik! Ugyanis csak az a nyuszi bűzölög, amelyiket a gazdája nem tartja megfelelően, nem takarítja naponta a helyét a Wc-jét. Egyébként higgyék el nekem semmilyen szaggal nem jár a tartásuk! Erőteljesebb a vizeletének  szaga egy ivarérett baknyuszinak de ezt a problémát valamint a felnőtté válással járó esetleges viselkedés zavart ivartalanítással orvosolni tudjuk. Éppen ezért, én személy szerint nem javaslom nyuszink fürdetését, hiszen ez csak egy felesleges stressz az állat számára. Ha belegondolunk a természetben sem keres fel a nyuszi egy patakot, hogy megfürödjön!

 

 

Ápolás
A napi feladatokon túl nem árt ha néha szemmel tartjuk pl. kedvencünk karmainak állapotát, nem túl hosszúak-e. A lakásban tartott nyuszik nem tudják olyan mértékben koptatni, mint amilyen gyorsan az növekedne, ezért mérettől függően, havonta-két havonta nem árt azt ellenőrizni, és szükség esetén a karomvágásra alkalmas eszközzel levágni. Fontos, hogy NE tövig vágjuk le, hanem a fény felé tartva nézzük meg, hogy meddig tart benne az ér, és afelett vágjuk le. Vagy ha nem látjuk jól, hogy meddig tart, olyan rövidre vágjuk, hogy a szőrből ne lógjon ki.

 

karomvago3karomvago2karomvago1

 

 

 

Nyuszink táplálása

 

 

 SZÉNA

 

 

 

A széna kiváló rostforrás és a legfontosabb része minden nyúl étrendjének(kb. 70%). A nyúl emésztőrendszerének optimális működéséhez nagy mennyiségű emészthető rostra van szüksége, amit a széna tartalmaz. Éppen ezért a szénának ÁLLANDÓAN a nyúl rendelkezésére kell állnia!!!

 A rost fontos szerepet játszik nyuszink egészséges emésztésében:

 

 • megakadályozza a bélcstorna mozgásának lelassulását, leállását;
 • véd a székrekedéstől, amelyet legtöbbször a bélben felhalmozott szőr okoz;
 • növeli a székletmennyiségét és víztartalmát;
 • gondoskodik a vakbél megfelelő bakteriális egyensúlyának fenntartásáról.

 

Ha nyuszink étrendjében kevés a rost, az komoly emésztőrendszeri problémákat okzhat. Eek elkerülése végett, nyuszinknak egész nap korlátlan mennyiségű szénát kell biztosítanunk.

 

 Nagyon fontos a széna minősége. A jó minőségű széna száraz, zöld színű(legalább emlékeztessen a friss fű színére), édeskés aromájú, általános kinézete étvágygerjesztő, nem poros. A szénapor légzőszervi problémákat okozhat. Sok kisállatboltban kapható széna általában rossz minőségű, ezeket a nyuszik meg sem eszik. Ezért jobban tesszük, ha gazdáktól vásárolunk szénát.

 A rossz minőségű széna nedves, penészes, dohos szagú. Ezek súlyosan megbetegíthetik nyuszinkat.

 A szénát sötét, száraz helyen tároljuk, mert a napfény tönkreteszi a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

 A legjobb, ha a szénát szénatartó rácsból kínáljuk. A ketrec aljára szóródott szénát ki kell szedni, mert vizelettel, széklettel szennyeződve megbetegítheti nyuszinkat!

 

 Ha beletömjük kosárkákba, papírgurigákba vagy más tartókba, a kevésbé sznakedvelő nyuszikat is rávehetjük, hogy több szénát egyenek.

 

 

 

 

 ZÖLDSÉGEK

 

 

 A nyuszik imádják a zöldségféléket. Étrendjükben változatosságot jelentenek. A zöldségek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyekre nyuszinknak szüksége van. A magas víztartalom ellátja nedvességel a béltartalmat és javítja az emésztést.

 

 A zőldségeket és más friss élelmiszereket lassan és óvatosan kell bevezetni az értendbe. Legjobb, ha egyszerre csak egy kis darabot kap a nyuszi. Egyszerre nagy mennyiségű mennyiségű zöldség túl lágy széklethez, hasmenéshez vagy a bélmozgás leállásához vezethet.

 A szoktatást EGY zöldséggel kezdjük(pl. zeller). Először csak egy kis darabot kínáljunk belőle a nyuszinak. Ha 24 óra múlva nem tapasztalunk túl lágy, folyékony, ragadós székletet, kkor másnap már egy nagyobb darabot adhatunk neki.

 Minden új zöldség bevezetésére legalább 5-7 napot szánjunk, hogy a nyuszinak legyen ideje megszokni a különböző zöldségféléket.

 Kisnyusziknak általában a 3-4 hónapos kor a megfelelő a zöldségek bevezetésére. Az, hogy a fiatal nyulak hogyan tudják feldolgozni a friss táplálékot, attól is függ, hogy a mamájuk mit evett a vemhesség, szoptatás alatt és az együttlétük idején.

 Egy felnőtt nyúlnak naponta 3-6 féle zöldséget kínáljunk. Ezt időnként változtassuk, hogy ne legen egyhangú az étrendje.

 Egy 1,5 kg-os nyúl legalább 1,5 - 2,5 csésze (250ml-es) friss zöldséget kapjon. A napi zöldségek egyikének tartalmaznia kell A-vitamint(pl. céklalevél, sárgarépa zöldje, pitypanglevél stb.).

 

 

GYÜMÖLCSÖK

 

 

 

A nyuszik szeretik az édes dolgokat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a cukor egészséges számukra. Habár a finomított cukor kerülendő, időnként azért adható egy-egy darab gyümölcs csemegeként. A gyümölcsök korlátozásával elkerülhető az elhízás és a különböző emésztőrendszeri problémák.

 

Fontos, hogy a gyümölcsöket olyan helyről szedjük, ahol nem járnak autók, illetve előzőleg nem lett permetezve a fa amiről leszedtük!!!

 

Általános szabály, hogy minden magot előre el kell távolítani belőlük, mert néhányuk magja nyuszink számára veszélyes lehet(pl. alma, körte)!

 

Néhány bogyós gyümölcsnek a levei is adhatók(pl. kék- és piros áfonya, eper, málna, földi szeder).

 

A friss ananász és papaya enzimjei segítenek lebontani a táplálék bizonyos részeit, így csökkentve a vedléskor lenyelt szőr okozta elzáródás kialakulását.

 

A narancs héját ne adjuk a nyuszinknak, ugyan is számukra mérgező!!!

 

Adható zöldségek, gyümölcsök:

 

 • répa, és annak zöldje – tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat, nagy mennyiségben található benne béta-karotin
 • zeller, és annak zöldje – káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, valamint tartalmaz még kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz
 • petrezselyem, és annak zöldje – vizelethajtó hatása miatt mértékkel
 • kígyóuborka
 • cukkini
 • paprika – puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • paradicsom – magas cukor és oxalát tartalma miatt óvatosan
 • kínai kel - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • lila káposzta - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • fehér káposzta - tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint; puffasztó hatása miatt mértékkel!
 • brokkoli - kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is puffasztó hatása miatt mértékkel!
 • karalábé - puffasztó hatása miatt óvatosan, csak mértékkel!
 • karalábé levél
 • saláták – ha saját kertből van, akkor adhatunk nekik, de mivel a gyorsabb fejlődés miatt túl permetezik, nem adható biztonságosan!
 • cékla – tartalmaz ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot
 • sütőtök - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, ritkán adható
 • alma - tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint
 • körte - nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamin

 

 

 

 

NYUSZINK SZÁMÁRA KÁROS ÉLELMISZEREK

 

 

Egész magvak, gabonák, olajos magvak, kukorica, borsó, lencse, bab, burgonya, bambuszrügy, tejtermékek, cukor- és keményítő tartalmú termékek súlyos gyomor-bél rendellenességeket okozhatnak.

 

Ennek ellenére néhány állatorvos joghurtot javasol rövid időszakokra, hogy helyreállítsa a bélflórát. Ez azonban több problémát okozhat, mint amennyit megold. A felnőtt nyuszinknak nins megfelelő bélbaktériumuk a vakbélben és a belekben, hogy a tejszármazékot megemésszék. A tejtermékek a bélcsatorna mozgásának lelassulását és leállását okozhatják.

 

 

 

A túl sok szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, borsó, bab, cukor- és keményítő tartalmú termékek súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. A magvak, gabonák és a kukorica több keményítőt tartalmaz, mint amennyit a nyúl bélflórája képes feldolgozni. Még valamennyi keményítő gond nélkül átjuthat a vékonybélen, a többsége többsége eléri a vakbelet. Itt a keményítő táplálékul szolgál az ártalmas baktériumoknak, amelye mérgeket termelnek és ezzel megbetegítik a nyulat(bélcsatorna lelassulása, leállása). Ha nem kezeljük időben halálos kimenetelű lehet!

 

Legyünk tehát óvatosak és ne etessük nyuszinkat túl sok gabonával, gaona félékkel, magvakka, kenyérrel stb.!

 

 

 

Egy másik probléma a túl sok cukor és zsír(olaj) nyuszink étrendjében. A nyúl jó anyagcseréje a magas rost- alacsony kalóriatartalmú étrend függvénye. A felesleg zsírként rakódik le, ami elegendő mozgás hiányában és az egészségtelen étrendnek köszönhetően elhízáshoz vezet. A túlsúlosság komoly kockázati tényező számukra. A felesleges zsír felhalmozódik a májban, artériákban és idővel ez komoly problémát jelenthet nyuszink számára!

 

 

ÁGAK ÉS GALLYAK

 

A nyulak foga egész életükben folyamatosan nő(kb. 2 mm-t hetente). A gallyak nem csak segítenek koptatni a fogakat, hanem egyben jó játékot is jelentenek.

 

Fontos, hogy mielőtt bármilyen ágat, gallyat odaadnánk nyuszinknak, meg kell győződnünk arról, hogy a fa amiről szedtük nem-e mérgező, nincs-e lepermetezve! Soha ne szedjük őket forgalmas autóutak, sztrádák mellől!

 

A csonthéjas gyümölcsöt termő fák(szilva, cseresznye, sárga- és őszibarack) veszélyesek, mérgezőek nyuszink számára!!!

 

 

 

Veszélytelen fafélék:

 

fűzfa, lucfenyő, kőrisfa, nyírfa, juharfa, boróka, nyárfa, almafa, körtefa, mogyorófa/bokor, galagonya.

 

 

 

NYÚLTÁPOK

  

 

A nyúltápok energia és tápanyago koncentrált forrásai. Tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális zsírsavakat. Biztosítják a növekedéshez, fejlődéshez és az egészséghez szükséges napi tápanyagellátást.

 

 

 

A jó fajta táp legalább 18% rostot, 12-14% fehérjét, max. 3% zsírt és 0,5-0,8% kalciumot tartalmaznak. A tápoknak a rosttartalma mindig több legyen a fehérjetartalomnál!

 

 

 

Egy felnőtt(kb. 1,5 kg-os) nyúl részére ajánlott napi 1/4-1/2 csésze(egy csésze kb. 250ml) tápmennyiség!

 

A növésben lévő nyusziknak(4-6 hónapos kor alatt) a számukra készített bébitápot adjuk. Ez biztosítja a megfelelő tápanyagmennyiséget egészségükhöz, növekedésükhöz, fejlődésükhöz.

 

A vemhes, szoptatós nőstények több tápot igényelnek. Ugyanet vonatkozik a betegekre vagy a műtétből lábadozókra. Az ivartalanított nyusziknak tápigényük kevesebb lehet, mivel már nem kell energiát fordítaniuk a ivarszervek működésére.

 

 

 

A nyúltáp az egészséges étrend fontos része, kiegyensúlyozott vitamin és tápanyagforrás. Sok kalóriát tartalmaznak, így fontos a korlátozásuk, mert nyuszink könnyen elhízhat, ha túl sokat kep belőle!

 

 

 

Ne hagyjuk nyuszink előtt egész nap a tápot! Csak reggel és este adjunk neki enni, mert különben nem fog megfelelő mennyiségű szénát fogyasztani!

 

A SZÉNA A LEGFONTOSABB, mert ez biztosítja az emésztés optimális működését!!!

 

 

Hasznos gyógynövények a nyusziknak!

 

 

FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK

 

 

 A nyusziknak több ízlelőbimbójuk van, mint nekünk és szeretik az erőteljes ízű táplálékot. A fűszernövények változatossá teszik napi étrendjüket. Lehet frissen adni vagy szárítva. Kiváló választás a zsíros, cukros csemegék helyett.

 

Ha van rá lehetőségünk, saját magunk termelük meg fűszer- és gyógynövényeinket. Száríthatunk belőlök nyuszinknak a téli hónapokra is.

 

Fontos, hogy ne autóút mellől szedjük őket, illetve meg kell győzödnünk veszélytelen voltukról, mert a természetben található növények nyuszink számára mérgezőek lehetnek! Ne bízzunk abban, hogy a nyuszi majd kiválogatja melyek ehetőek, melyek nem!

 

 

VIRÁGOK

 

 

A virágok nem csak szépek, némelyikük igazán ízletes is a nyuszik számára. Úgyanúgy, mint a fűszernövényeknél, ezeket sem szabad főút mellől szedni, illetve meg kell győződnünk veszélytelen voltukról is!Ehető virágok:

 

 MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK

Nagyon vigyázzunk a kertben és házban található mérgező növényekkel,mert nyuszink ezt is szívesen megkostólja és tragédia lehet a vége!!

Agavé,Aloe,Amarilisz,Angyaltrombita,Aranyeső,Azálea,Babérmeggy,Boroszlán,Ciklámen,

Csillagfürt,Dieffenbachia,Ecetfa,Fagyal,Fagyönygy,Fekete hunyor,Foltos kontyvirág,Fügefa,Golgotavirág,Gyönygyvirág,Gyűszűvirág,Hegyi babér,Hóbogyó,Hortenzia,Jácint,Lonc,Kála,Kankalin,Boróka,Krisztustövis,Krizantén,Krókusz,
Magyal,Mahónia,Maszlag,Meténg,Mikulásvirág,Muskátli,Nárcisz,Nyáriorgona,Leander,

Páfrányok,Puszpáng,
Repkény,Ricinus,Rododendron,Zanót,Sisakvirág,Som,Szarkaláb,Tiszafa,Tuja!!

 

 

 

 

 

Hírek

 • video
  2014-01-28 04:42:24

 • Video
  2014-01-23 04:45:46

 • kaninchenzeitung
  2014-01-22 02:34:00

Asztali nézet