von               
         
Romanov         

Törpenyúl
Hobbitenyészet

Sast csak sasok nemzenek
MENÜ

  Mini Kasmír Kosorrú

 

Lógófülű fajta hosszú szőrrel. A szőre olyan, mint a rókanyúlé. A szőrzet kb. 4-7 cm hosszú az egész testen, beleértve a hasat és a lábakat is, csak a fejen és a füleken rövid. Ez a szőrtípus – szemben a normál szőrrel – recesszív öröklődésű.

A mini kasmír típusában a mini kosorrúnak felel meg.

A kasmír kosorrút tenyésztik törpe változatban is, ennek típusa a törpe kosorrú típusának felel meg, súlyuk 1,6–2,4 kg között van.

A mini kasmír fiatal és ritka fajta, de különlegesen szép és elegáns megjelenése, barátságos és bohókás természete, mérsékelt temperamentuma miatt egyre kedveltebbé válik a hobbitartók körében. Ideális kedvenc a különlegességeket kedvelő állatbarátok számára, akiknek van idejük és energiájuk a kasmír szőr rendszeres ápolására.

 

                     Mini Kasmír Kosorrú

 

 

 

Történet

 

 • Holland – angol-vonal

A mini kasmír lógófülű Nagy-Britanniában egy elismert fajta.
Jane Bramley tenyésztette ki az 1980-as években (törpe kasmír lógófülűből és mini kosorrúból), majd 1992-ben mutatták be először Angliában egy nyúlkiállításon.

 

 • NHD-vonal

Németalföldi NHD tenyészetekben jelentek meg mutációként. (Hosszúszőrű NHD-k.)

Ezek a mini kasmírok kizárólag tetovált Holland Lógófülűekből, szigorúan csak az NHD standardjának megfelelő állatokból származnak, melyeket NHD-vel folyamatosan visszakereszteznek a fajta megszilárdítása céljából.

 

 

Mini Kasmír Kosorrú fajta standard

 

Nagy-Britanniában 100 pontos rendszerben bírálják.

 • Típus és kondíció     30 pont
 • Fej, fülek és fejtető   30 pont
 • Bunda                       30 pont
 • Szín                          10 pont

Összesen                100 pont

 

Típus

 

Vastag, dús és tömör. A test rövid és tömzsi, jól izmolt, kis látható nyakkal. A nyakszírt erős, a medence és a mellkas széles. A testalkat hengeres, elöl és hátul egyenletesen széles. Az összhatás tömör legyen. A mellső lábak vastagok, rövidek és egyenesek. A hátsó lábak rövidek, erősek és izmosak, párhuzamosak a testtel. A farok erős, egyenes és vastagon bundázott.

 

Fej, fülek és fejtető

 

Az állat kis termetéhez képest nagy, kifejezett és széles a fej, a pofacsontok jól fejlettek és mélyen a vállakban ülnek. A fej profilja erősen gömbölyített, nagy szélességgel a szemek között, telt pofákkal és széles orral.
A fülek szélesek, vastagok, jól szőrözöttek és lekerekített végűek. Közel lógnak a pofacsonthoz, és szemből nézve patkó alakú ívet mutatnak. Megfelelő esetben a fülek belseje egyik szögből nézve sem látszik. A fejtető azon része, mely a fülek tövénél helyezkedik el, legyen kiemelkedő az egész koponya felső részéhez viszonyítva. A nőstény feje is markáns, de a bak nyúlhoz képest van benne valami finomság. A fülek hossza (egyik végétől a másik végéig mérve) 21-26 cm, ideális esetben 23-24 cm.
A szemek feltűnőek, nagyok és ragyogóak.

 

Bunda

 

A bunda sűrű, melynek a felső rétege (koronaszőr) hosszabb, vastagabb és fényesebb, mint az alatta található pehelyszőr. Kb. 3,81-5,08 cm hosszú, ne legyen gyapjas, matt, illetve filces. A szőrzet természetesen lefelé lóg, rendezetten leomló.

 

Szín

 

A fajtát minden elismert nyúlszínben tenyésztik.

 

Súly

 

1150gr – 1650gr-ig. Ideális: 1350gr-1550gr között.

 

Hibák

 

Fehér szőrszálak a más színű szőrzetben. Fehér körmök a színesek helyett. Túl puha, illetve durva szőrzet.

 

Kizárás jár

 

Túlsúlyért, hullámos szőrzetért, foghibákért, bármilyen deformitásért.

 

Forrás: Kachichian Zita

 

Szines ( HOLLAND) TÖRPENYÚL

 

 

 

TÖRTÉNET

A korai 1880-as években egy holland tarka alomban tűnt fel egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe kiinduló őse. Testtípusra még nem olyan volt mint ma, több keresztezéssel alakult ki a mai típus. Színben kezdetben csak a fehér létezett, a piros szeműt hermelinnek nevezik ma, később egy másik típus is létrejött, fehér, kék szemmel (az akkori Kelet Németországban tűnt fel először), majd csak ez után kezdték a színeseket is tenyészteni.

Szines Törpenyúl   

 

 

TÍPUS

A legkisebb termetű törpenyulak, melyek jelentősen eltérnek alkatban az egyéb nyúlfajták-tól. Általában 100 pontos rendszerben bírálják.

 • A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességű.
 • A mellső lábak rövidek, egyenesek.
 • A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm.
 • A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható.
 • A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül.
 • A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába)

 

SZÍN

Minden elismert nyúl szín elfogadott.

 

KONDÍCIÓ

Jó általános állapot, mentes minden fertőzéstől, érdeklődő, élénk.

 

SÚLY

Minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg.
Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különböző országok standardjai között jelentős eltérések vannak).


HIBÁK

Keskeny vállak, nem álló fülek, túlsúly, megengedtettnél kisebb súly, keskeny pofa, fehér szőrszálak a színes nyulak szőrében, fehér karmok, (a színes nyulaknál), eltérő árnyalatú foltok a szőrben, túl puha szőrzet.
Kizárást maguk után vonó hibák:
Típustalan felépítés, görbe lábak, fehér foltos szín (nem fehér nyulakon) nem megfelelő szemszín, foltos orr, túlnőtt, vagy hibás fogazat, kancsal szem.

 

 http://www.petrabbitworld.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/Clipart/big_dutch.gif       http://www.petrabbitworld.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/Clipart/big_dutch.gif      http://www.petrabbitworld.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/Clipart/big_dutch.gif

 

 

Miniatűr kosorrú/Mini kosorrú (Holland Lógófülű /NHD/, Mini Lop, Holland Lop)

 

Mini kosorrú
      Miniatűr kosorrú

 


A legkisebb méretű lógófülű fajta. Még elég új nálunk, így nem sok tenyészetben találkozni velük. Népszerűségük rohamosan nő.
Kialakításakor a hollandokat az vezérelte, hogy egy Holland törpe méretű, de lógófülű fajtát alakítsanak ki. Ez hosszas tenyésztői munka árán sikerült is nekik. Pontos eredetét a fajtának a nemzetközi nyulas irodalomban végigkövethetjük. 
Amerikában és Angliában, meg persze a fajta kialakító országában, Hollandiában ez "A LÓGÓFÜLÜ", míg ennél keletebbre (Németország, Ausztria…), hivatalosan még nem ismerik el, ott "csak" a törpe kosorrú van. A németek ezt a problémát úgy oldják meg, hogy Hollandiából importálnak tetovált, bírált tenyészállatokat, majd a született kölyköket oda viszik kiállítani. Illetve a legutóbbi standardmódosításkor erőteljesen közelítettek a mini kosorrú standardja felé.

 

Összeségében a fajta jellemzői: kerek, tömör, széles, rövid test, fej, arányaban rövidebb fül, nagy, fényes, érdeklődő szemek.

 

Jelleme általában barátságos, de ezt természetesen befolyásolja felnevlése, tartása is. 

 

Standard (BRC):

Gyűrű méret: K

 

             

 

1) 2) Típus Súly 30
3) Szőrzet 20
4) 5) Fej, korona és szemek Fülek 30
6) Színek és jegyek 15
7) Kondíció 5
  Összesen (pont)         100  1.  TÍPUS - feltűnő, erős, tömör. A test rövid, széles, jól izmolt, kis látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, kerek oldalról nézve, ahol a vállal találkozik, amely széles és erőteljes. A mellső lábak tömörek, rövidek és egyenesek. A hátulsó lábak rövidek, erősek, erőteljesek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és erős, jól szőrözött. Egy kis toka megengedett, de nem kívánatos. 

2. SÚLY: felnőtt állat esetén: ideális súly 1,3-1,5 kg, maximális 1,65kg. Hat hónapos kor alatt a maximális súly nem lehet több, mint 1,35 kg. 

 

3.  SZŐRZET - A szőrzet sűrű és jó hosszúságú, ún „roll back" (ellenirányú simításkor visszaáll eredeti növekedési irányába), a fedőszőr bőséges. A lábak és a mancsok jól szőrözöttek. 

 

4.  FEJ, KORONA ÉS SZEMEK - a fej feltűnő, széles és jól fejlett. A profil (orrhát) erőteljesen kerek, jó szélességgel a két szem között. Jól kitöltött pofarész, széles áll. A szem nagy és fényes. A fül alapja kifejezett, kiemelkedve halad a fejtetőn át koronát képezve. 

 

5.  FÜLEK - szélesnek és kellően húsosnak kell lenniük, jól szőrözötten és kerek véggel. A nyúl közel a fejhez tartja, ha szemből nézzük, lópatkószerűen áll. A fül belseje semmilyen szögből nem látszódhat. 

 

6. SZÍN ÉS JEGYEK - minden (el)ismert nyúlszín és jegy elfogadott. 

 

7. KONDÍCIÓ - a kinézet tökéletesen egészséges és kitűnő testi kondícióban lévő állatot mutat, mely mentes minden szennyeződéstől, különösen a lábak, fülek és a genitáliák környékén. A szőrzet visszatükrözi ezt az egészséges benyomást, az állat élénk, figyelmes.    

 

HIBÁK: a test túl hosszú; a fej nem fejezi ki eléggé a fajtajelleget; sérült vagy sebes fül; kevéssé lógatott fül; gyűrött fül; a korona nem eléggé fejlett; túl puha (ún.„fly back") szőrzet; nagy toka a nőstényeken; a hátulsó lábak nem párhuzamosak a testtel; kis szennyeződés, elszíneződés a lábakon, füleken, genitáliákon; csupasz mancsok; a szőrzet kis szennyeződése, vagy matt szőrzet; hosszú karmok; hiányzó vitalitás  

 

KIZÁRÁRST MAGUK UTÁN VONÓ HIBÁK: rossz állású, vagy törött fogak; túlsúly; deformitások, csonkítások; fog deformitások; felhegyesedő fülek; görbült, hajlott lábak; görbe farok; minden betegségre vagy fertőzésre utaló jel; vakság vagy részleges vakság; nem korrekt szemszín; minden parazitás fertőzés; nagymértékű szennyezettség vagy nagyon matt szőrzet; sérült, sebes sarok; minden bizonyítható mesterséges beavatkozás, beleértve a nyírást, trimmelést, és festést.

                                                                                                                 

                                                                                                      Forrás: Jolly Jumper törpenyúl tenyészet

 

Website counter

Map

Hírek

 • video
  2014-01-28 04:42:24

 • Video
  2014-01-23 04:45:46

 • kaninchenzeitung
  2014-01-22 02:34:00

Asztali nézet