von               
         
Romanov         

Törpenyúl
Hobbitenyészet

Sast csak sasok nemzenek
MENÜ

A nyulak ivartalanításáról

 

Hogy mi a titka annak, hogy kedvencünket hozzásegíthessük a hosszabb, egészségesebb, boldogabb élethez? A válasz egyszerű: ivartalanítás!

A nyulakat gyakran játékszernek, kevés törődést igénylő háziállatnak gondolják, és az új gazdik nincsenek tisztában azzal, hogy a kutyákhoz, macskákhoz hasonlóan az ő tartásuk, ellátásuk is igényel odafigyelést.

A leendő gazdik nagy többsége, akik nyuszit vesznek magukhoz az állatkereskedésből vagy tenyésztőtől, nincsenek tisztában azzal, hogy őket is ivartalanítani kellene, mellyel megakadályozhatják a későbbi zavaró magatartást, illetve megelőzhetik az esetlegesen később kialakuló rákos megbetegedéseket.

A nyulak 3 és 8 hónapos koruk között válnak ivaréretté. A tomboló hormonok miatt számos esetben nem kívánatos szokásokat vehetnek fel, beleértve az agresszív viselkedést, harapást, territoriális csipkedéseket, morgást, kártékony rongálást, ásást, vizelettel való jelölést, a szobatisztaság megszűnését, az erősebb, szúrós szagú vizeletről nem is beszélve.

A nyulak társas lények, élvezik egymás társaságát. Tarthatunk együtt akár azonos neműeket is, és ellentétes neműeket is. Ha azonos neműeket szeretnénk párban tartani, akkor az ivarérettséget elérve elkezdenek egymással harcolni, verekedni, melyek során komoly sérüléseket ejthetnek egymáson. Ha különböző nemű nyuszikat szeretnénk együtt tartani, akkor különösen fontos az ivartalanítás. Egy év leforgása alatt ivadékokkal együtt elérhetik a 2000 is! A nyulak célja a természetben, hogy olyan gyorsan szaporodjanak, amilyen gyorsan csak lehet.

Azt gondolhatnánk, hogy olyan könnyű gazdit találni a kicsiknek? Tévedés, ha azt hisszük. A menhelyek tele vannak az alkalmi szaporítóknál született kicsikkel, a húsvét utánról megmaradtakról nem is beszélve. Ezen állatkákra idővel altatás vár, mivel időről időre egyre több nem várt alom születik. Jobb esetben leadják kereskedésekbe őket, ahol némi szerencsével szerető otthonra találnak, de az sem ritka, ha kígyó eleségként végzik.

Sokan azt hiszik, ha kedvencüket kint a kertben, egyedül tartjuk, akkor nincs szükség a beavatkozásra, hiszen nem tapasztaljuk az ivarzással járó zavaró viselkedési problémákat, mintha velünk lennének bent a lakásban.

Az tény, hogy tőlünk elszeparálva tartott kedvencünk hormonálisan megváltozott viselkedése nem olyan zavaró, de például a nem ivartalanított nőstények különösen nagy egészségügyi veszélynek vannak kitéve. A méhrák igen gyakori megbetegedés náluk, és az emlőrák esélye is sokkal nagyobb.

Méhrák – A 4 éves korukig nem ivartalanított nőstény nyulaknál 85%-nál is nagyobb az esély rá, hogy méhrákot kapjanak. Kiváltó oka lehet az aktív méh szövet, mely folyamatosan osztódik, és ezek mutációja adhat okot a daganatos elváltozásokra.

A betegség első jelei lehetnek a vérzés, véres vizelet. A vérveszteség elég gyors lefolyású is lehet, mely során a nyúl gyakorlatilag pár nap alatt elvérezhet.

Mire észlelhető jelei vannak a betegségnek, addigra már nagy valószínűséggel áttétek képződhetnek. Ha sikerül is a méhdaganatot eltávolítani, addigra már áttétek képződnek a test más részein.

Gyakori tünet a csökkent étvágy, súlycsökkenés.

Ilyen esetekben az ivartalanítás kockázatos, hiszen beteg állatot altatni, mindig kockázatosabb, veszélyt hord magában.

Here- és prosztata rák – bak nyulaknál, mint lehetséges egészségügyi kockázati tényező a here- és prosztata rák, melyek következtében vizelési- székletürítési problémákat okozhatnak.

Mindezek után méltán gondolhatjuk azt, hogy nincs érv amellett, hogy ne ivartalanítassuk kedvencünket. Általános tévhit, hogy az ivartalanítás által kedvencünk személyisége megváltozik vagy hogy ellustulnak, és elhíznak.

Nyuszink szeretett tulajdonságai nem fognak megváltozni, azonban az ivarzás során kialakult zavaró viselkedési problémái meg fognak szűnni.

A nyulak közismert érzékenységük ellenére a beavatkozás teljesen biztonságos, hogyha tapasztalt, hozzáértő állatorvos végzi. A műtét bármely korban biztonságosan elvégezhető, azonban javallott a 4 éves vagy annál idősebb nyulaknál a teljes, részletes vérkép készítetése, mellyel időben kiszűrhetjük az esetleges rendellenességet.                         

                                                                                          Forrás: Répahegyező Tenyészet

Hírek

  • video
    2014-01-28 04:42:24

  • Video
    2014-01-23 04:45:46

  • kaninchenzeitung
    2014-01-22 02:34:00

Asztali nézet